hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > استان ها > قم| دردسر تولید عسل تقلبی برای زنبورداران

قم| دردسر تولید عسل تقلبی برای زنبورداران

هرچند قم در زمینه تولید عسل‌های مرغوب و باکیفیت حرفی برای گفتن دارد اما هستند سودجویانی که برای فروش و سودآوری بیشتر در بازار مصرف اقدام به تولید عسل‌های تقلبی می‌کنند؛ عسل‌هایی که عمده مواد تشکیل‌دهنده آن مواد قندی و شکر است و ممکن است برای مصرف‌کننده ضررهایی داشته باشد.

 عسل‌های زنبورداران باوجود کیفیت بسیار بالا شاید به دلیل بالا بودن عسل تولیدی قادر به رقابت با عسل‌های تقلبی نیست و در یک‌کلام امروز در بازار مصرفی نه‌تنها قم بلکه کشور عسل‌های تقلبی بر عسل‌های مرغوب غلبه کرده است و دلیل آن‌هم پایین بودن قیمت تمام‌شده این نوع عسل‌ها است، عسل‌هایی که ماده «گلوکز» آن بالا است و برای سلامت مردم هم خطر دارد. در قم بیش از ۲۶ هزار کندوی عسل وجود دارد که عمده عسل تولیدی قم از نوع مرغوب و باکیفیت است و مقدار اندکی از این عسل به دلیل کیفیت بالای آن به کشورهای عراق و امارات هم صادر می‌شود. جهاد کشاورزی استان قم برای ارتقای سطح دانش زنبورداران آموزش‌هایی را داده است اما هستند سودجویانی که راه میان‌بر را برای سودجویی انتخاب و برای تولید بیشتر مواد قندی و شکر را جایگزینی مناسب برای زنبورهای عسل می‌دادند. هرچند عسل تولیدی قم از نوع مرغوب بوده اما باید در این میان دست افراد سودجو را قطع تا برند عسل این استان در بازارهای داخل و خارج بیشتر درخشیده و زمینه صادرات آن‌هم فراهم شود این امر با برندسازی عسل قم امکان‌پذیر است.

راه‌اندازی آزمایشگاه راه پیشگیری از غلبه عسل تقلبی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم راه پیشگیری از غلبه عسل‌های تقلبی و بدنام کردن عسل تولیدی قم را، راه‌اندازی آزمایشگاهی می‌داند که به کمک آن می‌توان عسل تقلبی را از عسل مرغوب تمایز داد، این در حالی است که در چهارمین نشست شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان قم، رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم از استفاده غیرمجاز مواد قندی و شکر در تولید عسل در قم هشدار داده و این امر را زمینه‌ساز رشد ابتلا به بیماری دیابت می‌داند. رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم می‌گوید: با توجه به اقلیمی که استان قم دارد در این استان عسل تولیدی از نوع مرغوب و باکیفیت است و وقتی کندوها در مناطقی که گیاهان نیمه‌خشک باشند کیفیت عسل بالا خواهد رفت به همین دلیل عسل تولیدی قم از نوع مرغوب بوده و در جشنواره‌های مختلف رتبه‌های اول و دوم را از آن خودکرده است. عباس پورمیدانی با بیان اینکه در استان قم ۲۶ هزار کندوی عسل وجود دارد که داخل استان فعال هستند و مواقعی هم جابه‌جا می‌شوند، اظهار داشت: سال گذشته ۳۲۰ تن عسل در استان قم تولید شد، هرچند در کشور این تولید اندک است اما به لحاظ مرغوبیت حرفی برای گفتن داریم. او ادامه داد: به‌طور غیرمستقیم ۲ هزار نفر در زمینه کندو و تولید عسل در قم فعالیت دارند و قم ۲ مزرعه تخصصی پرورش ملکه زنبورعسل دارد، هم‌چنین در تولید ژل رویال هم فعالیت خوبی صورت گرفته است. رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم در بخش دیگری از سخنان خود درباره استفاده از مواد قندی در تغذیه زنبورهای عسل، بیان می‌کند: تولید عسل‌های تقلبی معضلی است که در کشور وجود داد و تنها مختص قم نیست و معتقدیم عسل باید طبیعی باشد و به‌دوراز مواد قندی تولید و عرصه شود و با متخلفان برخورد می‌کنیم. او می‌افزاید: محور این موضوع کندوکاران هستند باید از سوی تعاونی‌ها و نظام صنفی آن‌ها نظارت‌ها بیشتر شود اما اگر آزمایشگاه تشخیصی در قم راه‌اندازی شود می‌توانیم عسل‌های تقلبی را از عسل‌های مرغوب تفکیک دهیم و میزان مواد قندی و نسبت گلوکز آن را بررسی کنیم؛ هستند تعاونی‌های تولید عسلی که حتی در زمینه استفاده از «آنتی بیوتیک» هم زیاده‌روی کرده و این‌یک معضل جدی است. پورمیدانی اظهار می‌کند: به دلیل مرغوبیت عسل تولیدی استان این عسل به‌طور محدودی به کشورهای امارات و عراق صادر می‌شود که باید در زمینه برند سازی رایزنی کنیم؛ برای کندوکاران و فعالان در زمینه تولید عسل در قم آموزش‌های تخصصی برگزارشده است.

تولید ۸۰ کیلو ژل رویال در قم

معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان قم نیز می‌گوید: سال گذشته بیش از ۳۲۰ تن عسل و ۸۰ کیلو ژل رویال در ۲۶ هزار کندو فعال قم تولید شد؛ کندوهای زنبور در همه بخش‌های ۵ گانه قم شامل کهک، جعفریه، سلفچگان و خلجستان و مرکزی از سوی زنبورداران استان مورداستفاده قرار می‌گیرد و به‌طور متوسط ۱۵ کیلوگرم عسل از هر کندو به دست می‌آید. علی‌اصغر همت می‌افزاید: در سال جاری در جریان هجوم ملخ‌ها و پروانه‌ها و شرایط جوی در هفته‌های اخیر و به دنبال تغذیه کافی کلونی‌های زنبور در استان بحث تأمین و توزیع شکر موردنیاز بهره‌برداران این صنعت در دستور کار قرار گرفت. به گفته او، ۱۱۰ تن شکر با نرخ یارانه‌ای برای جبران کمبود منابع تغذیه‌ای و کاهش خسارت‌ها میان زنبورداران توزیع شد.

ضررهای عسل‌های تقلبی برای مصرف‌کنندگان

یک متخصص تغذیه نیز می‌گوید: میزان تقاضا برای عسل از سوی مصرف‌کنندگان با آگاهی از خواص عسل بیشتر شده است و در کنار این امر سودجویانی هم هستند که برای به دست آوردن منابع بیشتر هم‌چنین به‌منظور ساخت عسل‌هایی با طعم و عطر جدید اقدام به ساخت عسل‌هایی می‌کنند که از شکل طبیعی آن دور است. حسین مظفری می‌افزاید: افزودن موادی مانند شکر و شیره و چغندر و یا گلوکز و دکستروز به عسل طبیعی غیر از شهد گل منجر به تولید عسل‌های تقلبی می‌شود این عسل‌ها به‌سرعت و حتی بدون ذره‌ای دخالت زنبورعسل ساخته می‌شود که نه‌تنها فایده‌ای ندارد بلکه مضراتی را برای مصرف‌کننده هم به دنبال خواهد داشت. به گفته او، عسل‌های طبیعی حدود ۱۸۰ نوع ماده مؤثر مختلف در آن شناخته‌شده است که بسیاری از آن‌ها منحصراً در عسل وجود دارند و در مواد غذایی دیگری دیده نمی‌شود اما در مقابل عسل‌های تقلبی تعادل در بین ویتامین‌های آن وجود ندارد و این امر باعث بر هم زدن ویتامین بدن شده و در سیستم ایمنی بدن اخلال خواهد می‌شود. این متخصص تغذیه بیان می‌کند: عسل‌های طبیعی قند فروکتوز آن به گلوکز بالاتر است، بنابراین می‌تواند جایگزین خوبی برای قند و شکر باشد اما در عسل‌های تقلبی از قند و شکر و قندهای مصنوعی استفاده می‌شود که به‌سرعت می‌تواند میزان قند خون فرد را بالا ببرد درحالی‌که مشکل اکثر بیماران دیابتی اضافه‌وزن است و این عسل تقلبی با افزایش کالری وزن را اضافه و خطرات آن را دوچندان می‌کند.

امتیاز: 0 (از 0 رأی )
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد